dinsdag 1 maart 2011

Recept: hachee met rode kool uit de slowcooker

Dit recept is ontstaan vanuit een recept van manlief zijn moeder. Voor de slowcooker hier zijn intrede deed maakten we dit gewoon op het gasfornuis. Erg vaak kwam het niet op tafel, vanwege de lange stooftijd en omdat we de pan niet graag zonder toezicht op het vuur lieten staan. Sinds de slowcooker staat dit gerecht in de winter geregeld op het menu.  Het is nog steeds wel nodig om overdag even thuis te zijn om de rode kool erbij te gooien, maar de langere kooktijd en de veiligheid van het systeem geeft toch meer ruimte om tussendoor nog andere dingen te gaan doen. ’s Avonds dan nog even rijst  of aardappeltjes erbij maken en aanschuiven maar! Dit recept is voor 4 tot 5 porties en is goed in te vriezen. 

Ingrediënten:

500 gram riblappen of borstlappen
250 gram uien ( mag ook wat meer zijn )
500 gram rode kool ( mag ook wat meer zijn )
75 gram roomboter
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 theelepel suiker
½ liter hete bouillon ( van 1 bouillonblokje )
3 eetlepels balsamico azijn
Eventueel een onsje (katen) spek

Hoe maak je haché met rode kool uit de slowcooker
  • Snijdt het vlees in blokjes en bestrooi het met zout en peper 
  • Zet water op voor de bouillon (of zet de bouillon op het vuur). 
  • Haal het vlees door de bloem (tip: doe dit in porties en schud het vlees even uit in een zeef) 
  • Verhit de boter in een grote braadpan en bak hierin het vlees en de uien bruin. Als het niet goed in de pan past, doe dit dan in twee keer. 
  • Voeg nog 2 eetlepels bloem toe en bak dit even mee. 
  • Doe vlees en uien in de slowcooker. 
  • Voeg laurierblad, kruidnagel, suiker, hete bouillon en azijn toe en roer alles goed door elkaar.
  • Zet de slowcooker op auto of 1 uur op hoog en daarna op laag. 
  •  Haal na 5 uur het laurierblad en de kruidnagels eruit en voeg de fijngesneden rode kool en eventueel de spek toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg zo nodig nog een klein beetje water toe zodat het met aandrukken net onderstaat. Na nog eens 3-4 uur (ongeveer) is deze stoofschotel klaar. De totale stooftijd is dus ongeveer 8-9 uur. 
Houdt er rekening mee dat de stooftijd eerder langer dan korter zal zijn! Houdt hier rekening mee met de planning. Wil je dat het ( iets ) sneller klaar is, dan kun je de slowcooker 6 uur op hoog zetten en dan na 3 uur de rode kool erbij. Wat wij hier soms ook wel doen is de slowcooker op het laatst nog een uurtje op hoog zetten. 

Kooktijden zonder slowcooker:
  • Vlees / uienmengsel 2 1/2 uur stoven met het deksel op de pan. 
  • Eventueel spek erbij doen, half uur laten pruttelen ( let op: haal laurierblad en kruidnagels eruit voordat het spek erbij gaat, dat maakt met name de kruidnagels beter vindbaar ).
  • Dan rode kool erbij doen en stoven totdat de rode kool gaar is ( volgens mij ongeveer een uur, afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je de rode kool snijdt ).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten